Hur kommer det sig att att vi har en fiskeripolitik som försätter flera av Östersjöns fiskbestånd i kris?

”Fiskbeståndens kris är ett av Östersjöns allvarligaste miljöproblem. Torsken har kollapsat, sillen har minskat dramatiskt och flera andra viktiga bestånd är hotade.
Hur kan detta ske samtidigt som mängder av forskare, tjänstemän och politiker är sysselsatta med att analysera, lämna underlag och fatta beslut om förvaltningsplaner och årliga fiskekvoter?
Svaret är ett fokus på kortsiktiga vinstintressen och ett system som passiviserat politiker i decennier.”

Här presenterar BalticWaters2030 nödvändiga åtgärder och information om det fiskeripolitiska året 2022. Det är dags att vända på alla stenar för att värna Östersjöns miljö och arter.
Vägen framåt – BalticWaters2030

Projektet ”ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön” genomförs av stiftelsen BalticWaters2030 och Uppsala universitet. Årligen kommer torsk från Östersjöns östra bestånd fångas in för att sedan reproducera sig genom naturlig lek på forskningsstationen Ar på Gotland. Målsättningen är att föda upp och sätta ut ca 1 – 1,5 miljoner torsklarver per år, utsättningar som sedan ska följas upp genom provfisken i de utvalda försöksområdena. Om försöken blir framgångsrika kan projektet utgöra mall för återetablering av torsken på fler platser i Östersjön, något som ökar chanserna att bevara och skydda det genetiskt unika östra torskbeståndet.

ReCod – utsättning av småtorsk i Östersjön – BalticWaters2030

You may also like...