Sydafrika går till val 7 maj 2019

Nu har jag öppnat en ny kategori här på Öregrundarbloggen: VÄRLDEN
Jag tycker svenska nyhetskanaler är dåliga på att bevaka annat än Sverige, USA och Ryssland (knappt att de bevakar beslut i Europaparlamentet), så VÄRLDEN ”föddes” den 30 januari 2019 på Öregrundarbloggen. Eftersom jag läser och lär mycket om ”världen”, särskilt om politiken, delar jag med mig här.

Vad tänker du på när jag säger ”Afrika”? Och ”Sydafrika”? Jag har sedan barnsben matats med bilder om Afrika, vad jag ska tycka och tänka om den afrikanska kontinenten som helhet och vad jag ska tänka om ”alla” länder. Elände, elände, elände och ännu mer elände. Jag tänker på Biafrakriget och nyhetsrapporteringen därifrån. Min farmor sa’ att jag skulle äta upp maten och tänka på de svältande barnen i Biafra. Jag minns att jag frågade farmor om barnen i Biafra svalt mindre om jag åt upp strömmingen med ”miljontals ben i”.

Jag tänker på Nelson Mandela i Sydafrika. Han satt fängslad i 27 år på Robben Island. Jag tänker på den förskräcklige Idi Amin i Uganda. Jag tänker på den kamerunske fotbollsspelaren Roger Millas sköna måldans vid hörnflaggorna. Jag tänker på apartheid. Jag tänker på Sharpvillemassakern och på Sowetoupproret och på massakern i Marikana i Sydafrika … Och nu islamistgruppen Boko Haram i Nigeria! Många osorterade och röriga tankar om den afrikanske kontinentens länder.

Jag tänker på allt möjligt, både dåligt och bra, men mest dåligt.

Jag tycker det låter konstigt när en amerikan åker till ”Europa”. Vadå Europa – till vilket land? Länderna i Europa är verkligen inte identiska. Trots EU tror jag inte vi känner någon samhörighet EU-länder emellan.
Inte heller Afrika har identiska länder. Somliga länder i Europa hör vi aldrig talas om i svensk media (finns Andorra på riktigt?) och likadant är det med länder i Afrika.

Har du någonsin hört en positiv nyhet i media om länder i Afrika? Så skapas vår bild av Afrika efter ”Krösa-Majornas” nyhetsrapportering. Nyheter är synonymt med ”dåligt”.

Senast jag läste en fördjupning om Sydafrika, tänkte jag INNAN jag började läsa, att jag INTE skulle fastna på bara sån’t som bekräftar min bild av Sydafrika: massakrer, aids, korruption, hög arbetslöshet – bara elände. Länder i Afrika bör ju utvecklas framåt de också – ja, jag har läst Hans Roslings Factfulness. Långsamma steg framåt i Sydafrika? Det går ju inte framåt med stora språng, liksom.

Den 7 maj 2019 är det val i Sydafrika. Liksom i USA måste de som vill rösta i valet först registrera sig. Undrar hur valdeltagandet i Sverige skulle se ut om röstberättigade först måste registrera sig. Här får vi hem ett röstkort och sedan röstar vi. År 2014 var det bara en tredjedel av Sydafrikas förstagångsväljare som registrerade sig för att rösta i valet.

VAD LÄSTE JAG OM SYDAFRIKA?
Jag prenumererar på Världspolitikens Dagsfrågor från Utrikespolitiska Institutet. Bara elände? Ja, nästan, även om den första kapitelrubriken lyder ”Ett underbart land” under skriftens huvudrubrik ”Tålamodet tryter”:

* 39 % av alla arbetslösa i landet har aldrig haft ett arbete.
* 60 % av unga mellan 15-29 år har aldrig haft ett arbete.
* 30,4 miljoner lever i fattigdom och försöker leva på motsvarande 627 kronor i månaden.
* Varje dag mördas i genomsnitt 57 människor.
* Under ett år (mars 2017 – mars 2018) anmäldes över 40 000 våldtäkter.
* Under samma period som ovan begicks över 138 000 grova rån.
* 27 % av de elever som gått 6 år i skolan kan fortfarande inte läsa.
* Anmärkningsvärt låg nivå på lärarutbildningen: lärare som genomför samma kunskapsprov som 11-12-åringar klarar inte proven. 79 % av matematiklärarna presterar sämre än de kunskapskrav som finns på deras elever.
* Jordreformen! Mark ska omfördelas från den vita minoriteten (8 % av befolkningen) till den svarta befolkningen, och det utan kompensation. De svarta fick sin mark konfiskerad utan kompensation och tvångsförflyttades under apartheid.
* År 2017 bar 19 % av folket på hiv och aids. Högst andel smittade i hela världen.
* 18 miljoner sydafrikaner lever på socialbidrag.
* Utländska investerare avvaktar …

VAD HAR BLIVIT BÄTTRE I SYDAFRIKA?
Något måste rimligtvis ha gått framåt i Sydafrika? Det här:
* År 1996 skrevs rätten till rent vatten in i Sydafrikas konstitution. Nu har 88 % av hushållen i landet tillgång till rinnande rent vatten. Men om majoriteten svarta vill ha samma standard som den vita minoriteten med pool och bevattning av stora gräsmattor – då räcker inte vattnet.
* Jämfört med 1994 räknas idag tre gånger så många sydafrikaner tillhöra medelklassen och det bidrar till ökad konsumtion och ökade skatteintäkter.
* År 2014 utsågs storstaden Durbans lokala vattenbolag eThekwini Water and Sanitation som vinnare av Siwi-priset, Stockholms Internationella Vatteninstitut ”för sitt banbrytande och rättighetsbaserade sätt att tillhandahålla vatten- och sanitetstjänster.” Under de senaste 14 åren har 1,3 miljoner människor i Stor-Durban i kommunen Thekwini anslutits till vattenledningsnätet och 700 000 människor har fått tillgång till toaletter.
* Sedan bromsmediciner för hiv och aids blivit tillgängliga för fler har medellivslängden ökat från 55 år till 66 år.

POLITIK I SYDAFRIKA
I nationalförsamlingen finns 400 mandat (ledamöter). Val vart femte år. Presidenten utses av nationalförsamlingen och kan väljas om endast en gång. Mandatfördelning innan valet 2019:
* ANC har 249 mandat. ANC har haft makten sedan Sydafrikas första demokratiska val 1994. ANC bilades 1912 med syfte att ge landets svarta befolkning utökade rättigheter. ANC var förbjudet fram till år 1990. Cyril Ramaphosa är Sydafrikas president. Han föddes 1952 i Soweto. En av landets rikaste personer. Han tillträdde presidentposten efter att ANC:s tidigare ledare Jacob Zuma avgick efter anklagelser om korruption. Zuma har 783 fall av korruption på sig, fördelade över 16 åtalspunkter.
* Demokratiska Alliansen (DA) har 89 mandat. Det största oppositionspartiet sedan 1999. Vita mot apartheid. Partiet fick sin första svarta ledare, Mmusi Maimane, 2015 och har breddat sin väljarbas.
* Ekonomiska Frihetskämpar (EFF) har 25 mandat. Partiet bildades 2015 och leds av ANC:s tidigare ordförande i ungdomsförbundet, Julius Malema, som sparkades ut från ANC 2011 efter rasistiska uttalanden (under ett möte på ett universitetscampus i mars 2010 sjöng Malema den kända antiapartheidstrofen ”Skjut boern”) och kritik mot ANC:s partiledning. Malema är en stark kraft i partiet och slår igenom med oförsonliga budskap i sydafrikansk media, särskilt i den infekterade frågan om jordreformen.
* Inkathas Frihetsparti (IFP) har 10 mandat. Partiet bildades 1975 av Mangosuthu Buthelezi. Under apartheid var Sydafrika uppdelat i ”hemländer” och Buthelezi var lokal ledare för hemlandet KwaZulu.
* Övriga partier har tillsammans 27 mandat.

MINISTERRALLYT OCH FAMILJEN GUPTA
De tre indiska bröderna Gupta – Ajay, Atul och Rajesh – kom till Sydafrika under 1990-talet. De bekantade sig med Jacob Zumas son Duduzane Zuma och kom på det sättet närmare den framtida presidenten.
Bröderna Gupta byggde upp jätteföretaget Sahara Computers inom IT-branschen. Nu är bröderna Gupta några av Sydafrikas rikaste affärsmän. När Jacob Zuma var president lobbade bröderna Gupta och påverkade tillsättning av både ministrar och högt uppsatta tjänstemannaposter.  Bröderna bestämde vilka som skulle bli VD:ar och vilka som skulle sitta i styrelsen för Eskom och Transnet. Sydafrika har sedan 2014 haft 6 finansministrar, det så kallade ”ministerrallyt”.

SYDAFRIKAS ÄLDRE OCH YNGRE GENERATION
Den äldre i Sydafrika minns uppror och massakrer och apartheid. De är tacksamma för ANC. Den yngre generationen är inte lika tacksam och är född in i den sydafrikanska demokratin. Ungdomar är otåliga som överallt i världen.
ANC har dominerat politiken i Sydafrika och haft egen majoritet i parlamentet – inga koalitionsregeringar.

Har du nu lyckats tagit dig ända ner hit i inlägget, kanske även du tycker att i ett större perspektiv blir det nästan underhållande med ”regeringskaoset” i Sverige. Och, i Sydafrika kanske de ser kaos någon annanstans än i sitt eget land?

Så, vad tror du om valet i maj i Sydafrika? Jag tror ANC kommer att tappa väljare. Kanske så stort tapp att de förlorar majoriteten och får gå in i en koalition? Jag tror många från den yngre generationen kommer att rösta på Ekonomiska Frihetskämpar. Det finns många heta politiska frågor och problem i Sydafrika. Jordreformen är bara en av alla heta frågor. Kanske Jacob Zuma återfinns som affischnamn hos Ekonomiska Frihetshjältar? Eller så är han upptagen med sin stora familj med 6 fruar och 20 barn. För att inte tala om alla åtal.

You may also like...