Genomkorrupta Venezuela går till ”val” – 95 procent av folket lever i fattigdom

Jag har inte hört något på teve-nyheterna om att det snart är dags för folket i Venezuela att gå till ”val”. Den 28 juli ska det hållas presidentval i Venezuela. Ja, ”val” som i Ryssland, tänker jag. För att få veta hur det står till i världen utanför USA och Europa prenumererar jag gratis på digitala nyheter från Utrikesmagasinet.

Genomkorrupta Venezuela
För att göra valprocessen enklare för president Nicolás Maduro blir oppositionella kandidater avstängda. USA reagerar med att återinföra sanktioner mot Venezuela – som drabbar de fattigaste. Så är det i korrupta länder – sanktioner drabbar de fattiga, inte de korrupta ledarna – precis som i Ryssland.

Levnadsförhållandena i Venezuela har på kort tid gått från normalt välstånd för regionen till direkt misär för en majoritet av invånarna. Sällan har läget försämrats så snabbt i ett land som inte befinner sig i krig. Hungern är nu utbredd och människor dör i sjukdomar som tidigare var lätta att bota.
Desperationen i landet är enorm. Enligt en rapport 2021 har andelen invånare som lever i fattigdom stigit till 95 procent, och drygt tre av fyra lever i extrem fattigdom (definierat som att leva på mindre än 1,90 dollar om dagen).
Matbristen är galopperande och leder till undernäring och ren svält. 
Venezuela – Sociala förhållanden | Utrikespolitiska institutet (ui.se)

Den venezuelanska oljan
Att Washington vill hålla dörren öppen för fortsatta förhandlingar med regimen i Caracas beror på man behöver den venezuelanska oljan – och inte minst att man vill hitta lösningar på migrationsvågen som blir ett allt större problem för president Joe Biden ju närmare han kommer valet i USA i november. Till det kommer att sanktionerna har ökat Maduros beroende av Ryssland, Kina, Iran och andra som har stort intresse av att få fäste i Latinamerika. Och som upplevs som hot av USA.

Läs mer här:
Ökat tryck på Venezuelas järnhårda styre (ui.se)

Om du också vill ha koll på världen, prenumerera gratis på fördjupningar här:
Följ Utrikesmagasinet | Utrikespolitiska institutet (ui.se)

Sedan år 2007 rankas cirka 180 länder i Korruptionsindex. Danmark har minst korruption. Kolla här hur det står till i Venezuela:
2023 Korruptionsindex: Utforska… – Transparency.org

Filmen nedan är 6 år gammal. Korruption då. Korruption nu.

You may also like...