Hamnstaden Odessa i Ukraina

Odessa – Semester till Svarta havet

Odessa grundades 2 september år 1794 av Katarina den stora. I den vackra och stora hamnstaden bor idag cirka 1 miljon invånare. Ryska armén har redan beskjutit Odessa. Vi får se vad som blir kvar av hamnstaden Odessa om ryssarna ”befriar” staden.

Bilderna nedan från Odessa har jag hämtat från diverse Ukraina-konton på Instagram. Jag hoppas kunna besöka Odessa någon gång i framtiden …

Odessa is the only city in Ukraine that has entirely preserved the urban structure of a multinational southern port town typical for the late 18th – 19th centuries. 
Historic Center of the Port City of Odessa – UNESCO World Heritage Centre

Ukrainas president uppmanar Unesco att placera den historiska hamnstaden Odessa på världsarvslistan – ett försök att skydda den från rysk beskjutning.
Zelenskyj: Gör Odessa till världsarv | GP

Natten mellan 22-23 juli 2023 bombade Ryssland Sposo-Preobrazhenskiy-katedralen (Frälsarkatedralen) i Odessa:

Sposo-Preobrazhenskiykatedralen invigdes 1795, ett år efter grundandet av Odessa. Katedralen var en av det ryska imperiets största katedraler och rymde 10 000 personer. 1936 förstördes den emellertid av Stalin, men började återuppbyggas 1999.
Svyato-Pantelemonovskiy är en fantastisk vacker katedral. Fasaden är i huvudsak målad i gult med vitt runt fönstren och mellan våningsplanen. Taken och kupolerna är i silver. Väggarna i katedralen är dekorerade med målningar i bysantinsk stil.
Katedraler | Odessa

Sposo-Preobrazhenskiy-katedralen 22 juli 2023
Sposo-Preobrazhenskiy-katedralen 22 juli 2023
Sposo-Preobrazhenskiy-katedralen 22 juli 2023
Efter ryska raketattacker mot bostadshus 19 juli 2023

You may also like...