Ukrainas president Zelenskyjs tal 6/2: Vi håller ut i Bakhmut

President Zelenskyjs tal 6 februari 2023:

Jag önskar er hälsa, kära ukrainare!

Idag höll jag ett möte med Stavka [Försvarsstaben]. Massor av frågor. Åtgärder i frontlinjen är nyckeln. Särskild uppmärksamhet ägnas åt Bakhmut. Vårt skydd där. Försök från ockupanten att omringa staden och bryta försvaret pågår. Vi håller ut där. Jag tackar varje krigare som gör motstånd med sin ståndaktighet!

Särskilt vill jag idag uppmärksamma soldaterna från 54:e och 93:e separata mekaniserade brigaderna, den 15:e separata bataljonen i den 128:e Bergsöverfallsbrigaden. Tack, krigare, för ert mod och oövervinnlighet! För den stabilitet Ukraina behöver.

Idag på Stavka diskuterade vi också tillhandahållandet av vapen och ammunition till våra soldater. Artilleri är en av nyckelfaktorerna. Som vanligt rapporterade överbefälhavaren och befälhavarna hur det ser ut i alla riktningar. Underrättelsechefen rapporterade om ockupantens nuvarande planer.

Vi stärker också våra chefspositioner. I ett antal regioner – gräns och frontlinje – utser vi ledare med militär erfarenhet. De som kan visa sig mest effektiva för att skydda oss mot befintliga hot. Jag kommer att informera er om varje sådant beslut.

I dag tog jag del av rapporter om situationen i Odessa, situationen i regionen – när det gäller att undanröja konsekvenserna av energiolyckan. Alla tjänster fungerar, alla tjänstemän, alla är inblandade. Reparationsarbetet har redan gett en del av det nödvändiga resultatet, det finns leveranser av generatorer och elutrustning till regionen och staden.

För närvarande finns det avbrott i en betydande del av Odessa-regionen. Vi gör allt för att ge invånarna el. Än en gång, tack till var och en som är involverad i detta arbete.

Idag finns det mycket sorgliga nyheter från Turkiet och från Syriens territorium. Det var en kraftig jordbävning. Många dödsfall. Tusentals hem har förstörts. Mina uppriktiga kondoleanser till Turkiets president Erdogan, liksom till dem i det syriska samhället som förlorat nära och kära, som förlorat sina hem. Ukraina svarade omedelbart och erbjöd Turkiet stöd för att genomföra en lämplig räddningsoperation.

Och en sak till. Bildandet av nya brigader från nationalgardet, Polisen, gränsvakterna – offensiva vakten – pågår. Början är stark. Det blir en uppföljare. Jag tackar alla som har visat intresse för bildandet av brigader. Tack till alla som ansöker!
God motivation plus bra träning är lika med våra försvars- och säkerhetsstyrkors förmåga att återvända till Ukraina sina egna. Ära till alla som kämpar för Ukraina! Ära till var och en som arbetar för vår stats skull! Ära till alla som hjälper!

Idag finns det förresten ett mycket viktigt beslut från Norge. Det femåriga stödpaketet till vår stat är 75 miljarder norska kronor. Detta är ett mycket viktigt bidrag till vår seger, som vi förbereder. En gemensam seger för alla dem som verkligen värdesätter frihet och värdesätter livet.

Tack till alla norrmän och personligen till statsministern! Tack till alla våra partners!

Tack, folk i Ukraina!

Ära till Ukraina!

Official website of the President of Ukraine
War in Ukraine: official website | MFA of Ukraine

You may also like...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *