Krav på Putins avgång – kan vi tro på det?

Nyhet 3 den 12 september 2022:
”Ännu fler kommunalpolitiker i Moskva och S:t Petersburg kräver nu Putins avgång – kallar presidentens handlingar oacceptabla. Uppropet publicerades av Ksenia Thorström, politiker i Semenovskij-distriktet i Sankt Petersburg, och nu har hela 84 politiker från 18 distrikt i Moskva, St. Petersburg och Kolpino anslutit sig och kräver den ryske presidenten Vladimir Putins avgång. Flera underskrifter trillar in hela tiden, och Ksenia kollar upp så att det handlar om äkta underskrifter.”
Vi, kommunalvalda i Ryssland, anser att president Vladimir Putins agerande skadar Rysslands och dess medborgares framtid. Vi kräver att Vladimir Putin avgår från posten som Ryska federationens president! – står det i uppropet.
Ryssland – allt som rör Ryssland! | Det rör på sig – ännu mer | Facebook

Nyhet 2 den 10 september 2022:
”Folkvalda i Lomonosov-distriktet i Moskva kräver (likt folkvalda i Smolninskoe-distriktet i Sankt Petersburg i förra veckan) att Putin ska avgå. Under sitt sammanträde i torsdags fattade de beslut om att skicka följande uppmaning till den ryske presidenten:

Bilaga till protokollbeslut nr 1
Kommundistriktsfullmäktige Lomonosov-distriktet av 8 september 2022 Appell till V.V. Putin från kommundistriktsfullmäktige i Lomonosov-distriktet i Moskva om att avgå som Rysslands president.

Bäste Vladimir Vladimirovitj!
Valet närmar sig och om några dagar kommer vår kommundistriktsstyrelse att ha en annan sammansättning. Vi har innehaft våra platser i fem år och nu är det dags att lämna över dem till nya fräscha människor med nya idéer och krafter. Studier visar att människor i länder med regelbunden maktomsättning i genomsnitt lever bättre och längre än i de där ledaren lämnar sitt uppdrag först med fötterna först. Du genomförde bra reformer under första och delvis under andra mandatperioden, men därefter gick allt på något sätt fel: BNP fördubblades inte, minimilönen steg inte till den utlovade nivån, smarta och hårt arbetande människor lämnar Ryssland i massor och den utlovade stabilitet finns inte i sikte. Retoriken som du och dina underordnade använder har under lång tid varit fylld av intolerans och aggression, vilket i slutändan effektivt kastat vårt land tillbaka in i en era av kallt krig. Ryssland har återigen börjat fruktas och hatas och vi hotar återigen hela världen med kärnvapen. Med hänvisning till det föregående ber vi dig att entlediga dig själv från ditt uppdrag – dina åsikter och din förvaltningsmodell är hopplöst förlegade och hindrar utvecklingen av Ryssland och dess mänskliga potential.


Under samma möte fattade de även beslut att skicka en appell till Moskvas borgmästare Sergej Sobjanin. I denna säger de att det kommunala självstyret är ett skämt, att de olika distriktsfullmäktige i Moskva har som enda egentliga makt är att skriva brev till Moskvas tjänstemän och till stadsduman – trots att konstitutionen säger att lokalt självstyre är en del av det politiska systemet. Den reella makten i Moskva ligger helt hos Stadsdelsförvaltningarna (Rajonnye Upravy) som det inte ens talas om i konstitutionen och vars tjänstemän inte väljs av folket, utan utses av borgmästaren själv. Man uppmanar Sobjanin att se till att de lokalfolkvalda faktiskt får en chans att verkligen göra något – att ändra det nuvarande, konstitutionsvidriga, systemet. Dock knappast troligt att borgmästaren släpper sin oinskränkta makt frivilligt, trots deras brev.”
Även folkvalda i Moskva kräver nu Putins avgång

Nyhet 1 den 8 september 2022:
”Politker i Smolninskoe, en liten kommun inom Stor-Sankt Petersburg, har begärt att statsduman (i Moskva) ska väcka åtal mot Vladmir Putin för landsförräderi för att han startat kriget i Ukraina. En majoritet röstade för förslaget säger ordförande Dmitrij Paljuga.”
Ryska kommunpolitiker vill se Putin åtalad för landsförräderi

Här får du samtidigt ett boktips av mig:
Tsar Putin : myter, makt och despotism – Anna Arutunyan

You may also like...