K 17 Öregrunds stad = riksintresse

Öregrund är ett riksintresse. Punkt! Att Öregrund är ett riksintresse betyder inte att staden ska vara ett museum, men att torget ser ut som det gör är verkligen inte det som ett riksintresse handlar om, hoppas jag …

Text från Länsstyrelsen hemsida om riksintressen i Östhammars kommun:

Motivering:  Småstadsmiljö präglad av handel och fiske samt av tidig turism med hamnbebyggelse, småskalig träbebyggelse och sommarvillor.
Uttryck för riksintresset: Rutnätsplan med rester av medeltida gränder, medeltidskyrka, kaptensgårdar, fiskarstugor, hamnmagasin från 1700- och 1800-talen samt sommarvillor från tiden kring sekelskiftet 1900.

Boverket om riksintresse: Kommunen ska i översiktsplanen tala om hur man avser att tillgodose riksintressena efter en dialog med länsstyrelsen. Länsstyrelsen lämnar underlag till kommunerna bland annat i den sammanfattande redogörelse om statens intressen som ska göras minst vart fjärde år.
Att ett område är av riksintresse enligt 4 kap. miljöbalken eller har pekats ut som ett riksintresseanspråk enligt 3 kap. miljöbalken kan för framtiden påverka förutsättningarna för till exempel bygglov.
Läs mer hos Boverket:  Riksintressen är nationellt betydelsefulla områden

You may also like...