Vilka partier vill lägga ner kommunens landsbygdsskolor?

Det blev inte mycket sömn för mig natten som gick. Jag låg och tänkte på hur invånarna i Östhammars kommun egentligen tänker om vad som är framgångsfaktorer och icke framgångsfaktorer i vår kommun.

Vet du att en tredjedel av invånarna i kommunen väljer att bo på landsbygden? Det är många! Vi har vacker landsbygd och vi har vacker kust och skärgård i Östhammars kommun! De som bor där betalar också kommunskatt, precis som de i tätorterna gör. Inte heller alla tätorter (det finns fem) i kommunen utvecklas framåt. Östhammarshem bygger inga nya lägenheter i Öregrund eller på landsbygden eller på Gräsö. Själva förutsättningen för utveckling är att Öregrund, Gräsö och landsbygden får ökad inflyttning, vilket ju inte kan ske när styrelsen för Östhammarshem väljer att satsa bara i kommunens inlandstätorter.

De som bor på landsbygden och i tätort som inte utvecklas med inflyttning har varit med förut och sett skolor avvecklas, den ena efter den andra. Till och med Öregrund, en tätort (!) har fått sin skola hotad av folkvalda – ta bort årskurserna 4-6 och transportera barnen till nya storskolan i Östhammar.
Det visar vilken syn kommunstyret har på landsbygden och på Öregrund.

Skolorna under mandatperioden 2014-2018
”Sedan tidigare har barn- och utbildningsnämnden beslutat att Snesslinge, Gräsö och Öregrunds skolor inte kommer att påverkas av den nya organisationen under denna mandatperiod.”
Observera: inte under denna mandatperiod! Efter valet 2018 visar det sig vilket/vilka partier som väljarna gett sitt förtroende till att styra Östhammars kommun fyra år framåt … vad händer med landsbygden och med skolorna efter valet?

Missnöjesröster för oss inte framåt
I Sverige finns många, många, många missnöjda invånare på landsbygden. De missnöjesröstar.
Det heter att politiken investerar i städerna men gör insatser på landsbygden. Såklart folk på landsbygden blir förbannade när investeringar inte hör ihop med landsbygdspolitiken!
I Östhammars kommun finns också många, många, många missnöjda invånare både på landsbygden och i tätorterna. De missnöjesröstar också, tyvärr på partier som fick mandat i Östhammars kommunfullmäktige 2014-2018 men som kom underfund med att politik inte är deras grej och struntat i att vara med på fullmäktige och i de nämnder där de fick ’stolar’.
Men hallå, även om dessa ledamöter behagat att delta i fullmäktige och i nämnderna, hade de inte gjort mycket nytta för landsbygden och kustområdet. Det fungerar helt enkelt inte att basunera ut en enda lösning på många olika problem och utmaningar.

Skolan är hjärtat och hoppet för framtiden! Barnen är vår framtid! Fortsätter avvecklingen av landsbygdsskolorna blir resultatet ännu fler missnöjda medborgare och ännu fler missnöjesröster.
När/om elevantalet sjunker i våra fina landsbygdsskolor beror det på ett annat problem, nämligen det att kommunstyret inte satsat på landsbygden, att Östhammarshem inte bygger nya lägenheter där och att par som vill sätta bo måste flytta därifrån. Det går endast att flytta från landsbygden, inte att flytta till landsbygden. Det är receptet för hur man tar livet av landsbygden och kustområdet.

Nuvarande kommunstyre vet helt enkelt inte hur man gör när man utvecklar, bara hur man avvecklar. Tragiskt! Jag menar att det här valet är ett ödesval för landsbygden och till och med för tätorten Öregrund.

Vilka partier vill lägga ner landsbygdsskolorna?
I Valkompassen har alla partier som just nu har mandat i Östhammars kommunfullmäktige fått ta ställning till följande påstående med bakgrundsinformation:

Lägg ner de små skolorna i Östhammars kommun.
Ett förslag är att lägga ner små skolor ute på landsbygden då elevantalet sjunker. Detta för att kostnadseffektivisera.

Landsbygdspartiet har valt att inte delta i Valkompassen. Ostkustens Framtid är ett nytt parti och har av den anledningen inte bjudits in till Valkompassen, och har därför gett respons på skolfrågan och på alla andra frågor på sin hemsida.

Partierna ska i Valkompassen börja med att välja mellan dessa svar:
Mycket dåligt förslag
Ganska dåligt förslag
Ganska bra förslag
Mycket bra förslag

Jag tar mig friheten att rödmarkera partier som inte vill utveckla landsbygden – alltså avveckla:

Centerpartiet: Ganska dåligt förslag.
Alla kommunens skolor ska erbjuda hög och likvärdig pedagogisk kvalitet för såväl lärare som elever. Det är det som avgör skolornas framtid både i tätort och på landsbygd. För att ge valfrihet ska elever har rätt att åka med passerande skolskjutslinjer oavsett skolval.

Kristdemokraterna: Mycket dåligt förslag.
Dessa skolor är otroligt viktiga för en valfrihet för föräldrar

Liberalerna: Ganska bra förslag.
Skolornas kvalitet har företräde.

Lokalpartiet BoA: Mycket dåligt förslag.
Hela kommunen ska leva och det är av största vikt att förskoleklasser upp till ÅK3 kan erbjudas så nära barnen så möjligt. Att satsa på barnen är alltid en god affär på sikt!

Miljöpartiet: Mycket dåligt förslag.
Det är bra om det finns flera olika skolor att välja på i kommunen. Det är också viktigt att de minsta barnen har så kort väg som möjligt till skolan. Därför vill vi behålla även de små skolorna.

Moderaterna: Ganska dåligt förslag.
Idag har vi brist på skollokaler.

Ostkustens Framtid: Mycket dåligt förslag.
OF tar ställning för de kommunalt drivna grundskolorna som finns idag. De ska finnas kvar med de årskurser varje skola har nu (och eventuellt utöka årskurserna), ges stöd och utvecklas på de sätt som de behöver. Skola och utbildning ska inte ses som bara en stor utgiftspost i den kommunala budgeten.

Socialdemokraterna: Har inte valt vilken typ av förslag de menar att detta är.
En skola måste kunna rekrytera behörig och bra personal för att eleverna ska kunna få den bästa undervisningen. Klasserna måste också vara tillräckligt stora för att undervisningen ska kunna genomföras enligt kurs och läroplan. Vi vill så långt som möjligt undvika att behöva slå ihop skolor, men om en skola inte håller måttet måste man utgå från vad som är bäst för elevernas kunskapsutveckling.

Sverigedemokraterna: Mycket dåligt förslag.
Vi måste bevara småskolorna i Östhammars kommun för att hålla landsbygden levande, även för att fler familjer ska ha möjlighet till att bo på landsbygden. Nedläggning av småskolorna gör att landsbygden blir mindre attraktiv för familjer. Vi vill även återuppstarta Morkarla skola igen.

Vänsterpartiet: Mycket dåligt förslag.
Vi behöver de få små skolor som vi har kvar, nu vill många bo på landsbygden och vill ha en skola i närheten, dessutom är skolan ofta bygdens enda mötesplats

You may also like...