Ekonomin för skolenheterna i Östhammars kommun – både plus och minus

Nu har jag plöjt igenom Barn- och utbildningsnämndens ärendelista för 16 februari 2023. På sidan 158 börjar fördjupad information om avvikelser i Östhammars kommuns skolenheter (grundskola och förskola).

Ekeby skola i Alunda samt Fritidsklubb Östhammar ligger ’pyrt till’.

Jag kopierar helt enkelt information om alla de skolenheter som BUN ska fördjupa sig i:

Enheterna kommenteras nedan om de avviker mot budget med mer än 2 % eller om det varit någon särskild händelse under året:

Skolledning – 772 tkr (-3,5%)
* Gymnasiet/vuxenutbildning centralt -79 tkr (-2,8 %)
* Grundskola centralt -563 tkr (-4,7 %)
* Förskola centralt -130 tkr (-1,9 %)
Avser i princip i sin helhet personalkostnader för rektorerna. Budgeten för denna post har de senaste åren varit för låg varför en budgetförstärkning kommer att göras av posten 2023.

KAA – Kommunens aktivitetsansvar + 304 tkr (43,8 %)
Enheten haft en sjukskrivning under året och det har varit svårighet med att hitta en ersättare.

Modersmålsenheten + 288 tkr (7,2 %)
Enheten lämnar ett överskott på knappt 300 tkr. Det beror på aningen lägre personalkostnader än budgeterat samt lite mindre köp av extern undervisning.

ÖSTHAMMAR
Edsskolan + 460 tkr (4,1 %)
Tjänsten för kurator var vakant under januari och februari 2022. Sedan mars 2022 delat kurator med Vallonskolan varav Edsskolan har 25 % av tjänsten. Under hösten (september-december 2022) har skolan saknat en specialpedagog.

ÖREGRUND
Öregrunds skola + 522 tkr (5,9 %) och fritids + 83 tkr (3,7 %)
Överskott på helår – fler elever än budgeterat för varför skolan fått mer i elevpeng. Problematiskt att få tag i legitimerad personal som enbart kan arbeta några månader. Tjänstledig personal återgår efter jul varför det inte gått att erbjuda nyrekryteringar någon längre tid. Befintlig personal har täckt upp för varandra. Fritids har hoppat in i skolan och tvärtom. Under våren var det långa sjukskrivningar gällande elevhälsan och de tjänsterna kunde inte täckas upp fullt. Det har även varit svårt att få tag i vikarier varför befintlig personal har omfördelats. Bland annat har grupperna slagits samman ute för att kunna utnyttja all personal.

GIMO
Vretaskolan + 455 tkr (4,2 %) och Vreta fritids + 275 (8,5 %)
Överskott på helår – detta på grund av ej tillsatta tjänster så som lärarvikariat, skolsköterska och kurator. I dagsläget är kuratorstjänsten tillsatt men ej de övriga tjänsterna. Ny period av rekryteringar startar i januari 2023. Verksamheterna har blivit väldigt duktiga med att arbeta över gränserna. Följden av detta är en sliten personalstyrka och den upprepade korttidsfrånvaron har ökat och en stor oro finns inför framtiden.

ALUNDA
Olandsskolan + 927 tkr (2,7 %)
Under året fått större intäkter än budgeterat i framför allt ökat statsbidrag. Under december var det lägre personalkostnader på grund av hög sjukfrånvaro hos personalen.
Statsbidrag och riktade insatser från barn- och utbildningsnämnden har gjort att personaltätheten utökats. Extra pedagoger har varit anställda på lågstadiet, lovskola har erbjudits, läxhjälp, haft rastaktivitet samt en socialpedagog anställd som elevcoach.


ALUNDA
Ekeby skola (- 324 tkr, -23,2 %) och fritidshem (- 104 tkr, -15,7 %)
Ekeby skola och fritidshem har för få elever för att täcka de kostnader som är för att ha en lagstyrd fritidshemsverksamhet. Enheterna har haft ett större elevantal än budgeterat och har fått ersättning för detta men trots det går inte verksamheten ihop. Skolan har också haft ökade kostnader på grund av ökat särskilt elevstöd. Statsbidrag och barn- och utbildningsnämndens extra satsning på yngre åldrar har finansierat en personalförstärkning.

ÖSTERBYBRUK
Österbyskolan + 860 (3,6 %)
Överskott på helår – saknat skolsköterska under höstterminen samt trä- och metallslöjdslärare under del av året. Det har varit problematiskt att få in vikarier vilket också bidrar till årets överskott. Flertal medarbetare har varit sjuka eller varit hemma för vård av barn och det har ej funnits vikarier för att ersätta dem. Frånvaro av personal har alltså fått lösas med befintlig personal på skolan.

GIMO
Vallonskolan – 268 tkr (-1,5 %)
Skolan tappade många lärare i juni delvis på grund av av ett tufft läsår 21/22. Det anställdes flera nya lärare under sommaren. Kvarvarande personalstyrka var i stort behov av nystart och tilltro till att de hade ett bättre läsår framför sig. Detta faktum tillsammans med en skolledning i Gimo skolområde som har en önskan om att jobba tillsammans (Vretaskolan, Vallonskolan samt Modersmålsenheten) gjorde att en uppstart med heldag genomfördes på Gimo herrgård. Uppstarten ovan samt kostnader för skadegörelse, brandkårsutryckningar, trasiga dator och så vidare har gjort att budgeten för övriga kostnader inte räckte till. Efter höstlovet genomfördes en satsning på att anställa ytterligare en coach samt en konsult som arbetar tillsammans med skolledningen för att stärka lärarna på skolan. Likt övriga skolor har det varit en ökad sjukfrånvaro under året.

ÖSTHAMMAR
Fritidsklubb Östhammar – 183 tkr (-31,9 %)
En enhet som ekonomiskt är svår att få ihop. Personalkostnaderna (personal som måste vara på plats för att kunna bedriva verksamheten) är för stora för enheten i förhållande till budgeten. Per december 2022 är det 72 inskrivna barn. På sikt går det inte att driva denna enhet med budget i balans.

ÖSTHAMMAR
Frösåkersskolan + 108 tkr (0,3 %)
Budget i balans per helår men Frösåkersskolan bör kommenteras då underskottet per delår var cirka 1100 tkr. Under våren hade skolan mer personal vilket var orsaken till underskottet per delår och under hösten har åtgärder vidtagits. En studio har inrättats under hösten för att på ett resurseffektivt sätt ta igen underskottet samt en del neddragningar av tjänster har gjorts. Under hösten tillkom även ersättning för elever från Ukraina samt statsbidrag för lovskola och läxhjälp.

Kulturskolan – 41 tkr (-0,7 %)
Ett mindre underskott på enheten för 2022 detta på grund av att en del proaktiva inköp gjorts inför ett kommande tufft ekonomiskt år.
Utöver tilldelad budget har kulturskolan haft tre stadsbidrag fördelade enligt: 1) För utveckling av kulturskolans verksamhet, 2) För samverkan mellan kommuner, 3) Skapande skola, 4) Regionalt projektbidrag för projektet Popcorn. För 2022 erhöll kulturskolan ca 2,1 miljoner i bidrag samt att det flyttades bidrag från 2021.


ÖSTHAMMAR
Logården förskola + 301 tkr (3 %)
Enheten har haft flera långtidssjukskrivningar där de ersatts av vikarier med lägre lön än ordinarie personal. Har även fått bidrag för mottagande av barn från Ukraina.

ÖSTHAMMAR
Tomtberga 1 + 178 tkr (2,9 %)
Överskottet beror dels på fler placerade barn under våren vilket gett mer intäkter samt introbidrag. Det har varit en utmaning att få tag vikarier att ersätta frånvarande personal med. Långtidssjukskrivning där enheten ersatt ordinarie pedagog med vikarie som kostar mindre per månad.

ÖSTHAMMAR
Tomtberga 2 – 181 tkr (-3,8 %)
Underskottet beror bland annat på färre inskrivna barn än beräknat vid årets andra del, vilket ger mindre intäkter än beräknat och med ett redan tillsatt tjänsteutrymme. Tomtberga 2 är en liten förskola som behöver tjänsteutrymmet för att täcka öppethållande schema.

ÖREGRUND
Skutan + 357 tkr (6,3 %)
Överskottet beror bland annat på att enhet fått intäkt för fler barn än vad som var budgeterat för året. Samtidigt har enheten haft samma personalstyrka.

GIMO
Rubinen + 167 tkr (2,7 %)
Ersättning i form av Migrationsverkets introduktionsbidrag har varit en högre intäkt än förutsett, och det tillsammans med ett ökat antal barn än planerat väger upp enhetens underskott i personalkostnader (löner) och genererar ett överskott på helår.

ALUNDA
Alma förskola + 202 tkr (2,1 %)
Två längre sjukskrivningar som ersatts med vikarier, varav en förskollärare. Det har funnits en satsning för kvalitetshöjande insatser, så kallade ”skolmiljarden”, där en pooltjänst har anställts för att stödja personalen. Personen som har varit anställd på denna tjänst har sagt upp sig i början av oktober och har inte kunnat ersättas fullt ut vilket också har påverkat utfallet per helår. En tillsvidareanställd har sagt upp sig och har ersatts av en vikarie som har mindre i lön.

ÖSTERBYBRUK
Eken förskola – 310 tkr (-3,8 %)
Underskott beror bland annat på att det är barn som avslutat sin placering och att enheten då hade lagt en tjänstefördelning utifrån flera barn. Arbetet med att starta upp Mineralens förskola innebar ökade vikariekostnader bland annat för nedstängning av tre paviljongavdelningar då dessa skulle tömmas. Dessutom ägde flera extra planeringstillfällen rum för personal som bytt arbetsplats och arbetslag vilket även det inneburit att vikarier satts in för frånvaro av ordinarie personal. Det har även varit sjukskrivningar – både kortare och längre och den vikariekostnad som då tillkommer.

ÖSTERBYBRUK
Mineralen förskola + 222 tkr (8,4 %)
Överskottet beror på att det började flera barn än beräknat på förskolan.

kallelse-och-arendelista-barn–och-utbildningsnamnden-16-februari-2023.pdf (osthammar.se)

You may also like...